Fidelerin tohumdan yetiştirilip başka yerlere dikilmek için hazırlandığı yerdir. Fideliklerde sağlıklı ve modern ortamlarda yetişen fidelerin dikimi sırasında fire verilmemesi üreticiye verim artışı sağlamaktadır.
Fideler, fideliklerde modern ve steril şekilde yetiştirildikleri için bu ortamlarda topraktan gelen hastalıklara karşı karşıya kalmazlar. Üretici fidelikten aldığı fideleri dikerken neredeyse hiç noksan vermezler. Modern ve steril ortamlarda yetişen fideler, üreticiye aynı zamanda erkencilik de sağlamaktadır. Fidelikler üreticilere sağlıklı bitki fideleri temin ederek üreticinin daha verimli üretim yapmasını sağlar.
TOPRAK HAZIRLIĞI
Dikim yatakları bir önceki mahsulden kalan yabancı otlardan temizlenmelidir. Eğer gerekiyorsa toprak ilaçlaması yapılmalıdır. Örtü altı üretimi yapılıyorsa önceki sezon ürününün sökümü ardından sera etrafından uzaklaştırılmasına ve sera etrafının yabancı otlardan temizlenmiş olmasına dikkat edilmelidir. Ardından salma veya yağmurlama sulama ile toprak üst tabakalarındaki tuzluluk yıkanmalıdır. Keseklerden temizlenmiş ve iyi bir şekilde düzlenen dikim yatağı hazırlanmalıdır. Toprak yeterince tavlı iken dikim yapılmalıdır. Çok ıslak veya çok kuru toprağa dikim yapılmamalıdır. Yetiştiriciliklerde damla sulama tercih edilmelidir. Toprak hazırlığı sırasında herhangi bir ot ilacı kullanılmamalıdır. Tercihen dikim öncesi toprağın yapısını iyileştirmek, kök hareketini kolaylaştırmak ve toprağa tutunmayı hızlandırmak için iyi yanmış hayvan gübresi (samra) kullanılabilir.
FİDELERİN DİKİMİ
Dikim sıcak saatlerde yapılmamalıdır. Sabah erken veya akşam serinliğinde yapmaya dikkat edilmelidir. Fideler, dikim öncesi kesinlikle sulanmalıdır. Dikimden önce fide henüz violdeyken bol sulama yapılmalıdır bu violden çıkışını kolaylaştırmak adına önemlidir. Fideler violden çıkarılırken kök boğazı kısımlarından baskı ve sıkıştırma yapmadan bu bölümün ezilmemesine dikkat edilerek çıkarılmalıdır. İki elin yardımıyla fide dik tutularak dikim yapılmalıdır. Fidenin kökleri döndürülmemeli, eğilmemeli ve baskı ile ezilmemelidir. Fidelerin dikim ocakları fidenin kök boyutlarına uygun açılmalıdır. Çok dar ya da çok geniş olmamalıdır. Dikim ocağı ile kök sistemi arasındaki boşluk toprakla doldurulmalı ve üstten bastırılmalıdır. Üretimde damlama kullanılmışsa, dikimin hemen ardından damlama borusu fideye temas etmeyecek şekilde 3-4 cm uzağa yerleştirilmelidir. Üretim döneminin ilerleyen periyotlarında bitki kök boğazından bir o kadar daha uzağa alınabilir.
FİDE BEKLETME TAVSİYELERİ
Kutular üst üste bekletilmemelidir.Fideler iyi ışık alan ve havalanması olan yerlerde saklanmalıdır.Fideler soğuktan korunmalıdır.Fidelerin su durumu, fidelerin kök kısmı elle sıkılarak kontrol edilmelidir. Sulama gerekiyorsa tüm tepsi veya bir grup fide, fidelerin kök boğazı ve yaprakları ıslanmayacak şekilde küvet içine koyulan suya batırılmalıdır.Bekleme sırasında birden fazla çeşit var ise dikkat edilmeli karıştırılmamalıdır.Eğer fideler 1 günden fazla bekletilecekse mutlaka kutularından çıkarılmalıdır. Hava sirkülasyonu sağlamak için viollerin araları açılmalıdır.
GÜBRELEME TAVSİYELERİ
Dikim öncesinde kök boğazı hastalıklarından korumak amaçlı henüz violdeyken ilaçlı suya batırılmış fideler, kök boğazı toprakla temas etmeyecek şekilde dikildikten sonra bol su ile sulanmalıdır. Dikimin hemen arkasından yapılacak olan sulamada köklerin havayla temasını engellemek ve toprağın tamamen oturmasını sağlamak amaçlı tercihen hortumla (şifon su) yapılabilir. Kökten yapılacak ilk sulamada ya da 2. sulamada, fide köklerinin toprağa tutunmasını hızlandırmak, fidelik koşullarından arazi şartlarına uyum sağlamasında fideye yardımcı olmak amaçlı, köklendirici diye tabir edilen Humik & Fulvik asit içeren sıvı gübre uygulaması yapılmalıdır. Bundan sonra yapılacak olan gübrelemenin içeriği, yetiştirilen ürüne, toprak yapısına ve iklim koşullarına bağlı olarak değişmekle beraber, genelde N&P&K oranının dengeli olması herhangi bir sıkıntı yaşatmadan bitkinin ihtiyacını karşılar. İlerleyen zamanlarda yapılacak olan gübrelemelerin içeriği, EC- pH değerleri arazi ya da seradaki bitki gözlemlerine göre değiştirilmelidir.